buitenland

Noors staatsfonds wil schade verhalen bij VW

Door ANP - 16 mei 2016

OSLO (ANP/BLOOMBERG) – Het Noorse staatsinvesteringsfonds is van plan zich aan te sluiten bij een claimprocedure tegen Volkswagen. Het stoort het grootste staatsfonds ter wereld dat de autobouwer beleggers vorig jaar niet tijdig zou hebben geïnformeerd toen het sjoemelsoftwareschandaal aan het licht kwam.

Volkswagen heeft inmiddels meerdere massaclaims voor zijn kiezen gekregen sinds bekend werd dat het concern dieselauto’s jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen stevig dalen. Het bedrijf heeft miljarden euro’s gereserveerd om de kosten van het dieselschandaal te dekken.

Hoeveel schade het Noorse staatsfonds precies wil verhalen, werd niet gemeld. Norges Bank Investment Management bezit volgens zakenkrant Financial Times ruim 1,6 procent van de aandelen in Volkswagen. Het staatsfonds is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder van het Duitse concern. Het is tevens de grootste aandeelhouder die niet met een zetel vertegenwoordigd is in Volkswagens raad van commissarissen.