buitenland

Nr. 3 van China ‘komt luisteren’ in Hongkong

Door ANP - 17 mei 2016

HONGKONG (ANP) – De voorzitter van het Chinese Volkscongres (parlement) is dinsdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Hongkong. In een korte verklaring op de luchthaven zei Zhang Dejiang, de nummer drie in de Chinese partijhiërarchie, dat hij was gekomen ,,om te luisteren”.

Zhang is de hoogste Chinese figuur die Hongkong bezoekt sinds de ‘Occupy’-protesten van 2014. In de voormalige Britse kroonkolonie klinkt de roep om meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid steeds luider.

Om ongeregeldheden te voorkomen zijn duizenden politieagenten gemobiliseerd. Volgens lokale media zijn straatklinkers vastgelijmd, zodat ze niet als munitie kunnen dienen voor relschoppers. Ondanks alle maatregelen wisten actievoerders op een heuveltop een spandoek af te rollen waarin werd opgeroepen tot ,,echt algemeen kiesrecht”.