buitenland

Obama legt krans in Hiroshima

Door ANP - 27 mei 2016

HIROSHIMA (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een krans gelegd bij het gedenkteken in de Japanse stad Hiroshima. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president de stad bezoekt die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een Amerikaans kernwapen werd verwoest.

Zowel Japan als de Verenigde Staten beschouwt de kranslegging als een symbool van de alliantie tussen de twee landen en het streven naar het wereldwijd afschaffen van kernwapens.

De atoombom die op 6 augustus 1945 werd afgeworpen doodde meteen tienduizenden inwoners van Hiroshima. Aan het einde van het jaar waren ongeveer 140.000 mensen als gevolg van de bom gestorven. Op 9 augustus wierpen de Amerikanen een tweede bom, op Nagasaki. Drie dagen daarna gaf Japan zich over.

Een meerderheid van de Amerikanen beschouwt het afwerpen van de bommen als noodzakelijk om de oorlog te beëindigen. De meeste Japanners vinden het gooien van de bommen ongerechtvaardigd.