buitenland

Onderzoek naar Hitlergroet in Buchenwald

Door ANP - 26 mei 2016

WEIMAR (ANP/DPA) – De binnenlandse veiligheidsdienst van Thüringen heeft donderdag een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van een foto waarop twee mannen de Hitlergroet brengen in het herdenkingsoord Buchenwald. De foto is gemaakt in de kelder van het voormalig concentratiekamp bij Weimar, waar in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden mensen zijn vermoord. De afbeelding is via Twitter verspreid door Britse neonazi’s, getuige de vlag van hun organisatie die erop is te zien.

De stichting die het complex beheert, heeft aangifte gedaan. Directeur Volkhard Knigge sprak zijn afschuw uit over deze ,,schandalige vernedering van de gedeporteerden die vastzaten in Buchenwald, onder wie ook Britten”. Volgens hem is het aantal strafbare feiten gepleegd door rechts-extremisten op plekken ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime in 2015 verdubbeld tot twintig. Dit jaar zijn er tot tot dusver zeven gemeld bij de Duitse justitie.