buitenland

Onderzoek: sekstoerist is vaak geen pedofiel

Door ANP - 13 mei 2016

LEIDEN (ANP) – Sekstoeristen die kinderen misbruiken zijn meestal geen pedofielen, maar gelegenheidsdaders. Dat concludeert Defence for Children na publicatie van het rapport ‘Offenders on the Move’, waar tientallen organisaties aan meewerkten.

Volgens de onderzoekers is de kans dat kinderen slachtoffer worden van seksuele uitbuiting toegenomen doordat de toeristische sector de afgelopen 20 jaar enorm is gegroeid. ,,Zelfs de meest afgelegen delen van de wereld worden nu bezocht voor plezier of werk”, aldus Defence for Children.

De meeste daders waren volgens de organisatie niet van plan een kind te misbruiken. ,,Ze doen het omdat de gelegenheid zich voordeed en ze het gevoel hebben ermee weg te kunnen komen.”

De typische dader bestaat dan ook niet, concludeert Defence for Children. Zo maken onder meer toeristen, vrijwilligers, expats en zakelijke reizigers zich schuldig aan kindermisbruik. Wel blijken veel reizende daders afkomstig te zijn uit het land of de regio waar het misbruik plaatsvindt.