buitenland

Onderzoek treinramp Santiago heropend

Door ANP - 27 mei 2016

MADRID (ANP/DPA) – Het Spaanse Openbaar Ministerie heropent het onderzoek naar het treinongeluk dat drie jaar geleden bij Santiago de Compostela tachtig mensen het leven kostte. Nabestaanden en overlevenden hadden daarop aangedrongen omdat zij de machinist, die voor het ongeval is veroordeeld, niet als enige schuldige zien.

Vorig jaar sloot justitie het strafrechtelijk onderzoek af met de conclusie dat de machinist te hard had gereden en zo het ongeluk had veroorzaakt. Die slotsom was volgens de nabestaanden en overlevenden overhaast. Ook aan het veiligheidssysteem van de spoorwegen mankeerde van alles, houden zij vol.

De trein vloog even buiten Santiago met een veel te hoge snelheid uit de bocht. Behalve tachtig doden vielen er ook 144 gewonden.