buitenland

Ontvoerde journalisten Colombia weer vrij

Door ANP - 28 mei 2016

BOGOTA (ANP) – De drie journalisten die afgelopen week in Colombia verdwenen, zijn weer in veiligheid. Zoals al werd aangenomen waren ze ontvoerd door leden van het linkse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de kleinste van de twee guerrillagroepen in het Zuid-Amerikaanse land.

De Spaanse journaliste Salud Hernandez verdween een week geleden terwijl ze in de vrijwel wetteloze noordoostelijke regio Norte de Santander op reportage was. Na haar bevrijding op vrijdagmiddag kondigde ze aan dat de twee Colombiaanse journalisten die afgelopen week in hetzelfde gebied verdwenen snel zouden vrijkomen.

Dit gebeurde vrijdagavond, toen cameraman Carlos Melo en reporter Diego D’Pablos van het televisiestation RCN werden bevrijd. Zij deden in het gebied verslag van de vermoedelijke ontvoering van Hernandez totdat ze afgelopen dinsdag zelf verdwenen.

Hernandez (59), die voor de Spaanse krant El Mundo schrijft, vertelde tegen haar zin te zijn vastgehouden maar goed behandeld te zijn.

Het vrijkomen van de journalisten opent mogelijk de weg naar vredesbesprekingen tussen de regering en het ELN. Die werden in maart al aangekondigd, maar werden steeds uitgesteld door de voortdurende ontvoeringen en aanvallen op de infrastructuur door het ELN. Vrijdag herhaalde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos wel dat er pas officiële besprekingen komen op het moment dat het ELN alle gijzelaars laat gaan.

Het departement Norte de Santander staat bekend om de cocateelt en de levendige smokkelhandel met het aangrenzende Venezuela.