buitenland

Oostenrijkse president pas maandag bekend

Door ANP - 22 mei 2016

WENEN (ANP) – De nieuwe president van Oostenrijk wordt pas maandag bekend. Norbert Hofer, de vertegenwoordiger van de rechts-populistische FP, en de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen, voormalig voorman van de Groenen, gingen zondag in de tweede ronde van de verkiezing zo gelijk op dat de schriftelijk uitgebrachte stemmen de doorslag zullen geven.

Volgens het persbureau APA heeft een recordaantal van ruim 885.000 Oostenrijkers, meer dan10 procent van de kiesgerechtigden, besloten zich te registreren om hun stem per post uit te brengen. De telling is maandag. ,,We moeten tot morgen wachten”, zei Hofer, die licht favoriet was, berustend op de publieke tv-zender ORF. ,,Dit wenste niemand van ons. We wilden allebei goed slapen.”

De opkomst lag zondag rond de 72 procent. Hofer leidt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken met tot dusver 51,9 procent van de stemmen, Van der Bellen kreeg 48,1. De opiniepeilers van SORA, het bureau dat het verkiezingsonderzoek deed voor de ORF, spraken gezien de grote onzekerheden over de einduitslag van een ,,dead heat” met 50 procent voor beiden.

Europa

Concurrent ‘ARGE Wahlen’ waagde zich eveneens niet aan een voorspelling wie op 8 juli wordt beëdigd als president voor de komende zes jaar. Mocht dat Hofer worden als vertegenwoordiger van uiterst rechts, dat een aversie heeft tegen Europa, islamieten en asielzoekers, dan zal hij zijn bevoegdheden steviger gebruiken dan zijn voorgangers. Hij zou zelfs bereid zijn de regering naar huis te sturen.

Zover is het nog niet. Tijdens de eerste ronde op 24 april, duidelijk gewonnen door Hofer, verloor de 45-jarige FP-kandidaat door de briefstemmers nog 1,3 procent van zijn stembustotaal. Hij kwam uit op 35,1. De Europa-gezinde Van der Bellen steeg nog bijna een procent naar 21,3. De verwachting is ook nu dat de links-liberale intellectueel (72) zal profiteren van de stemming per post.