buitenland

Oostenrijkse president pas maandag bekend

Door ANP - 22 mei 2016

WENEN (ANP) – De nieuwe president van Oostenrijk wordt pas maandag bekend. Norbert Hofer, de vertegenwoordiger van de rechts-populistische FP, en de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen, voormalig voorman van de Groenen, gingen zondag in de tweede ronde van de verkiezing zo gelijk op dat de schriftelijk uitgebrachte stemmen de doorslag zullen geven.

Volgens het persbureau APA hebben liefst 885.000 Oostenrijkers, meer dan tien procent van de kiesgerechtigden, besloten op die manier hun stem uit te brengen. De telling is maandag. ,,We moeten tot morgen wachten”, zei Hofer, die licht favoriet was, op de publieke tv-zender ORF.

De opkomst lag zondag rond de 70 procent. Hofer leidt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken met tot dusver 51,9 procent van de stemmen, Van der Bellen kreeg 48,1. De opiniepeilers van SORA, het bureau dat het verkiezingsonderzoek deed voor de ORF, spraken gezien de grote onzekerheden over de einduitslag vooralsnog van een ,,dead heat” met 50 procent voor beiden.