buitenland

Oppositie naar hof om wetsvoorstel Erdogan

Door ANP - 20 mei 2016

ANKARA (ANP) – De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) stapt naar het constitutionele hof in Turkije uit protest tegen een wetsvoorstel over het opheffen van de onschendbaarheid van parlementariërs. De HDP noemde dat voostel vrijdag ,,ondemocratisch”. Ook zou president Recep Tayyip Erdogan door de aanname van het wetsvoorstel nog meer macht krijgen.

Eerder vrijdag stemden 373 van de 550 volksvertegenwoordigers in met een wetsvoorstel dat beoogt de onschendbaarheid van een grote groep parlementariërs op te heffen. Vooral de HDP is het doelwit.

Erdogan van de AK-partij wil leden van de HDP aanpakken omdat die in zijn ogen de spreekbuis zijn van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). De HDP heeft 59 zetels in het parlement, Erdogans partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) 317 zetels.