buitenland

Oppositieleider Uganda aangeklaagd

Door ANP - 14 mei 2016

KAMPALA (ANP/RTR) – De Ugandese oppositieleider Kizza Besigye is aangeklaagd wegens hoogverraad, omdat hij de verkiezingsoverwinning van president Yoweri Museveni betwist en zichzelf tot ,,alternatieve president” heeft uitgeroepen. Dat heeft een regeringswoordvoerder zaterdag gezegd.

De aanklacht betekent een aanzienlijke escalatie in de reeks confrontaties tussen de regering en de oppositieleider, die al meerdere keren is opgepakt en de autoriteiten heeft beticht van mishandelingen en intimidatie. De aanklacht zou kunnen leiden tot de doodstraf.

Museveni, die al dertig jaar aan de macht is, werd afgelopen donderdag opnieuw geïnstalleerd, na zijn omstreden verkiezingsoverwinning in februari. Om protestdemonstraties te voorkomen blokkeerden de autoriteiten deze week Facebook, Twitter, Whatsapp en andere social media. Besigye zelf werd woensdag in de hoofdstad Kampala opgepakt en naar Moroto gebracht, op 500 kilometer van de hoofdstad bij de grens met Kenia.