buitenland

Pakistan bevestigt dood Mansour niet

Door ANP - 22 mei 2016

ISLAMABAD (ANP) – Pakistan heeft de dood van de Afghaanse Taliban-leider Mullah Akhtar Mansour nog niet bevestigd. De autoriteiten in Islamabad zeiden dat chauffeur van de taxi die door Amerikaanse drones met raketten is bestookt de grensprovincie Baluchistan, is geïdentificeerd maar de passagier nog niet. Op diens lijk is een Pakistaan paspoort op naam van Wali Muhammad gevonden met een geldig Iraans visum.

Volgens premier Nawaz Sharif, die vindt dat de VS de Pakistaanse soevereiniteit hebben geschonden, is het onduidelijk of Muhammad een schuilnaam is van Mansour of een geheel ander persoon. De foto’s vertonen wel enige gelijkenis.

Hoewel het Pentagon nog een slag om de arm hield over de uitschakeling van de opstandeling, waren de Afghaanse geheime dienst, regeringsleider Abdullah Abdullah en de Afghaanse ambassadeur in Pakistan wel gedecideerd. Zij verklaarden Mansour dood. In een ziekenhuis in Quetta is van beide slachtoffers van de dronesaanval DNA-materiaal afgenomen waarna beide lichamen door een onbekende overheidsinstantie zijn weggebracht.

De Afghaanse analyst Ahmed Saidi zei zondag uit Taliban-kringen te hebben vernomen dat er op korte termijn wordt vergaderd over de opvolging van Mansour. De belangrijkste kandidaten zijn Sirajuddin Haqqani, een ervaren militair, en Haibatullah Akhundzada, een religieus leider en rechter.