buitenland

Parlementsvoorzitter stopt afzetting Rousseff

Door ANP - 09 mei 2016

SO PAULO (ANP) – De interim-voorzitter van de Braziliaanse Tweede Kamer, Waldir Maranho, heeft een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff afgeblazen. Dat meldde de krant Folha do So Paulo maandag. Maranho wil dat het Kamer van Afgevaardigden zich opnieuw over de eventuele afzetting buigt.

Maranho zou ervan overtuigd zijn dat de procedure om politieke redenen in gang is gezet en niet op basis van de beweerde misstappen van de president. Rousseff wordt van ,,misdadige onverantwoordelijkheid” beschuldigd. Ze zou in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014 de omvang van het begrotingstekort door geknoei in de boekhouding hebben verhuld en ze zou het tekort ook fors hebben opgeschroefd met uitgaven.

Rousseff zelf sprak maandag van een opschorting van de afzettingsprocedure. Afgelopen maand besloot een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden de langdurige procedure om een president af te zetten in gang te zetten. Rousseff noemde dat een poging tot staatsgreep. De Braziliaanse Senaat was van plan zich woensdag over de afzettingsprocedure te buigen.