buitenland

Polen protesteren tegen EU

Door ANP - 07 mei 2016

WARSCHAU (ANP) – Duizenden voor- en tegenstanders van de Europese Unie zijn zaterdag in Polen de straat opgegaan voor protestacties. Aanhangers van de rechts-conservatieve regering vinden dat Brussel zich te veel probeert te bemoeien met de Poolse politiek. De oppositie wil juist de banden met Europa verder aanhalen.

Onder meer de door Brussel gewenste herverdeling van migranten is de antidemonstranten een doorn in het oog. Maar ook van Europese bemoeienis met de binnenlandse Poolse politiek willen de betogers niets weten. Brussel en Warschau liggen al maanden overhoop over de rechts-conservatieve koers van de regering.

Later op de dag gingen aanhangers van de oppositie ook de straat op in Warschau, om zich juist voor de Europese Unie uit te spreken. De duizenden deelnemers hekelden onder meer de stappen die de regering heeft gezet om de macht van het Grondwettelijk Hof in te perken. Deze inperking van de rechterlijke macht in Polen baart ook Brussel zorgen.