buitenland

Porosjenko regelt uitruil Savtsjenko zelf

Door ANP - 25 mei 2016

KIEV (ANP/RTR) – President Petro Porosjenko reist nog woensdag persoonlijk naar de Russische stad Rostov aan de Don voor de uitwisseling van Nadezjda Savtsjenko. De helikopterpiloot werd in maart door een rechtbank in Rostov veroordeeld tot 22 jaar cel wegens moord op twee Russische journalisten.

Savtsjenko wordt geruild tegen twee Russen die in Oekraïne vastzitten. Jevgeni Jerofejev en Aleksander Aleksandrov zitten in hetzelfde vliegtuig als de president. Het duo werd door een Oekraïense rechtbank veroordeeld wegens ,,het uitvoeren van een geheime operatie” in Oost-Oekraïne.

Uitwisseling van Savtsjenko wordt door het Westen gezien als een gebaar dat de spanning tussen Rusland en westerse staten enigszins vermindert. Bovendien beslist het Westen binnenkort over de economische sancties die na de annexatie van de Krim tegen Moskou werden ingesteld.

Rebellen

De moord op de journalisten zou zijn begaan in Oost-Oekraïne in 2014. Savtsjenko werd door pro-Russische rebellen in Oekraïne gevangengenomen en overgedragen aan de Russen. De piloot zegt dat ze al was opgepakt voordat de moord werd gepleegd. Oekraïne betitelde het proces als een schijnvertoning en kreeg daarin steun van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het Westen heeft steeds aangedrongen op Savtsjenko’s vrijlating.

Een week geleden weigerde Moskou nog aan een uitwisseling mee te werken, tenzij Oekraïne Savtsjenko haar straf in eigen land volledig zou laten uitzitten. Daarover is momenteel niets bekend. Savtsjenko wordt in eigen land inmiddels als een held beschouwd.