buitenland

Principeakkoord met cipiers België

Door ANP - 25 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De vakbonden en de Belgische minister van Justitie Koen Geens hebben een voorlopig akkoord bereikt over betere arbeidsvoorwaarden voor het gevangenispersoneel. De bonden gaan het akkoord maandag voorleggen aan hun achterban. De stakingen, die al weken voortduren, worden vooralsnog voortgezet.

Cipiers drongen vorige week het ministerie van Justitie binnen en sloegen de hal en ontvangstruimte kort en klein uit protest tegen de bezuinigingsplannen van Geens. De minster zegde al wel extra personeel toe, maar negen eerdere onderhandelingsrondes waren niet succesvol.

,,Dit is een heel goed voorstel”, zei Geens woensdag. ,,Ik denk dat de regering zo diep in haar buidel heeft getast als enigszins mogelijk.” Hij zei te hopen dat het gevangenispersoneel positief reageert.

Gevangenismedewerkers in vooral Brussel en Wallonië staken al een kleine maand, waardoor de omstandigheden van de gedetineerden sterk verslechteren. Mede daardoor is de staat veroordeeld tot dwangsommen.