buitenland

Prognose: Hofer wint presidentsverkiezing

Door ANP - 22 mei 2016

WENEN (ANP) – Volgens de eerste prognose van de Oostenrijkse publieke omroep (ORF) gaat Norbert Hofer de presidentsverkiezing zondag met miniem verschil winnen. De 45-jarige kandidaat van de rechts-populistische Vrijheidspartij van Oostenrijk (FP) komt volgens de exitpoll uit op 50,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander van de Groenen Alexander Van der Bellen moet het met 49,8 procent doen.

De foutmarge in de vroegste voorspelling is met 2 procent nog groot. De belangrijkste onzekere factor is het recordaantal van 700.000 tot 800.000 stemmen die naar verwachting schriftelijk worden uitgebracht en die maandag pas worden geteld. Dat is ruim 10 procent van de 6,4 miljoen kiesgerechtigden. De opkomst is waarschijnlijk iets beter dan bij de eerste ronde toen 68,5 procent van de Oostenrijkers naar een stembureau ging.

Mocht de voorspelde uitslag kloppen, dan wordt voor het eerst een kandidaat van de FP president van het land. De partij is zeer kritisch ten aanzien van Europa en heeft niets op met vluchtelingen. Hofer heeft al aangekondigd dat hij als president van plan is zijn bevoegdheden beter te gebruiken dan zijn voorganger. In het uiterste geval kan hij de regering naar huis sturen. De nieuwe president wordt op 8 juli beëdigd voor een termijn van zes jaar.