buitenland

Rechter besluit Cosby te vervolgen

Door ANP - 24 mei 2016

NORRISTOWN (ANP/DPA/RTR) – Bill Cosby moet terechtstaan wegens seksueel misbruik van een vrouw. Dat heeft rechter Elizabeth McHugh in Norristown dinsdag besloten. Zij is van mening dat er voldoende bewijs is tegen de 78-jarige Amerikaanse acteur en entertainer om een strafproces te beginnen. ,,Dank u”, was diens reactie toen ze hem veel geluk toewenste.

Cosby, die er tijdens het verhoor zelf het zwijgen toe deed, was aangeklaagd door Andrea Constand, een voormalig basketbalcoach van Temple University. De van zijn voetstuk gevallen tv-ster zou haar in 2004, voor de verjaringstermijn van een dergelijk delict, in zijn huis hebben gedrogeerd en aangerand.

Het nu 43-jarige slachtoffer was niet aanwezig. De rechercheur die destijds haar verklaring opnam, las die voor. Costand vertelde de politie dat ze als verlamd, willoos op de bank lag toen de acteur zich aan haar vergreep. Cosby had haar pillen gegeven ter ontspanning en gezegd dat die ,,het ergste zouden wegnemen”. Ze nam ze in met een slokje wijn omdat ze de acteur vertrouwde.

Fotomodellen

Getuigenissen van jonge fotomodellen die hoopten op een filmcarrière, wezen in een grijzer verleden al op deze werkwijze. Een slachtoffer verklaarde in 1976 te zijn verkracht nadat Cosby haar ‘Quaaludes’ had gevoerd, een berucht slaapmiddel dat nu alleen illegaal te koop is.

Cosby arriveerde, in zwart pak gestoken, stipt op tijd bij de rechtbank. Voordat hij naar binnen ging, zwaaide hij even naar de toeschouwers die zich voor het gebouw hadden verzameld. Cosby, die mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel heeft misbruikt, kwam vlak voor de jaarwisseling op borgtocht vrij. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hem dat komen te staan op maximaal tien jaar gevangenisstraf.