buitenland

Regeringscrisis in Kroatië

Door ANP - 27 mei 2016

ZAGREB (ANP/DPA) – De regering in het jongste EU-land Kroatië heeft een nieuwe stap gezet op weg naar haar voortijdig einde. Alle zeven ministers van de hervormingspartij Most (Brug) hebben vrijdag voor het ontslag van vicepremier Tomislav Karamarko gestemd. De politicus van de grootste coalitiepartij, de HDZ, wordt beschuldigd van corruptie.

De zestien ministers van de HDZ, waarvan Karamarko partijleider is, steunden hem. De politicus weigerde vrijdag gevolg te geven aan een eerder ultimatum van Most om af te treden.

Most heeft aangekondigd dat er vervroegde verkiezingen zullen komen als Karamarko zijn post niet verlaat. De uiteindelijke beslissing valt over twee weken in het parlement. Daar wil Most samen met de oppositie de HDZ-voorman en vicepremier afzetten.