buitenland

Rode Kruis: mogelijk crisis door gele koorts

Door ANP - 19 mei 2016

GENVE (ANP) – Een uitbraak van gele koorts in Angola kan uitgroeien tot een internationale crisis als er niet snel maatregelen worden genomen. Daarvoor waarschuwen het internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan donderdag.

De infectieziekte is al verspreid naar Congo-Kinshasa, Kenia en China. De ziekte wordt verspreid door dezelfde soort muggen die ook het zikavirus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus kan meedragen.

,,Niet-ingeënte reizigers kunnen deze uitbraak veranderen in een internationale crisis als we niet snel iets doen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen”, zei woordvoerder Julie Lyn Hall.

Gele koorts kostte in Angola aan bijna driehonderd mensen het leven sinds de uitbraak in december vorig jaar begon. Ruim 2200 mensen zijn vermoedelijk besmet geraakt. De ziekte zou zich vooral kunnen verspreiden via Namibië en Zambia, waar de bevolking niet is ingeënt tegen gele koorts.