buitenland

Savtsjenko in Oekraïens veiligheidscomité

Door ANP - 27 mei 2016

KIEV (ANP) – De vrijgelaten Oekraïense helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko is donderdag, daags na haar vrijlating uit een Russische gevangenis, benoemd tot lid van het parlementaire comité voor nationale veiligheid en defensie. Tijdens haar gevangenschap in Rostov werd ze gekozen tot lid van het Oekraïense parlement.

Savtsjenko (38) zit in de volksvertegenwoordiging namens de partij Batkivsjina. Ze heeft er inmiddels haar eerste fractievergadering opzitten. Haar werk begint officieel pas op 31 mei, zo meldde het Oekraïense televisiestation Kanaal 112.

De piloot zat twee jaar in de cel in Rostov en werd dit voorjaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf wegens de moord op twee Russische journalisten, een daad die ze zelf ontkent. Savtsjenko kreeg woensdag gratie van de Russische president Vladimir Poetin en werd direct uitgewisseld tegen twee Russen die veertien jaar uitzaten in Kiev. Ze bezit in haar vaderland een absolute heldenstatus.