buitenland

Senaat Brazilië bijeen over lot president

Door ANP - 10 mei 2016

BRASILIA (ANP) – Als alles volgens plan verloopt, komt de Braziliaanse Senaat woensdag om 14.00 (Nederlandse tijd) bijeen om te stemmen over de vraag of er een afzettingsprocedure in gang wordt gezet tegen president Dilma Rousseff. Half april stemde de Braziliaanse Tweede Kamer daar voor na dagen van debatten. De Senaat zou volgens Braziliaanse media tot donderdagmorgen met de kwestie bezig kunnen zijn.

Naar het zich laat aanzien mist Rousseff voldoende steun in de Senaat om de procedure tegen te houden. Als meer dan de helft van de 81 senatoren voor de procedure stemt, is de linkse Rousseff automatisch geschorst als president en komt er een onderzoek naar de beschuldigingen tegen haar. Dat onderzoek wordt onder meer door de Senaat gedaan en staat onder leiding van de voorzitter van het hooggerechtshof, Enrique Ricardo Lewandowski.

Rousseff zou in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014 met geknoei hebben verhuld hoe groot het begrotingstekort werkelijk was en geld hebben uitgegeven om kiezers gunstig te stemmen. Pogingen om de afzettingsprocedure te stoppen of te vertragen zijn begin deze week nog niet gelukt. De interim-voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden (Lagerhuis), Waldir Maranho, verklaarde maandag de stemming in april voor ongeldig. Maar hij slikte dat besluit snel weer in.

Ingrijpen

Dinsdag heeft de procureur-generaal van Brazilië, José Eduardo Cardozo, het hooggerechtshof gevraagd in te grijpen om de ‘impeachment’ te stoppen. Cardozo is een partijgenoot van de linkse president die namens de Arbeiderspartij (PT) sinds begin 2011 het land regeert. Economisch wanbeleid heeft haar erg impopulair gemaakt, maar de getrouwe PT-aanhang is dinsdag in verscheidene steden begonnen met wegblokkades om te protesteren tegen de dreigende afzetting van Rousseff.

Als de opperrechters niet ingrijpen en wanneer de Senaat instemt met de procedure, vervangt vicepresident Michel Temer de president voor 180 dagen. Als na het onderzoek de Senaat concludeert dat Rousseff zich schuldig heeft gemaakt aan ,,criminele onverantwoordelijkheid” wordt ze afgezet. Temer moet dan tot eind 2018 als president aanblijven.