buitenland

Surinamers massaal in protest

Door ANP - 13 mei 2016

PARAMARIBO (ANP) – Tussen de vijf- en tienduizend mensen zijn vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo bijeengekomen voor een protestdemonstratie. Doel van de actie is om de regering van president Desi Bouterse duidelijk te maken dat ze de economische en financiële crisis in het land zat zijn.

De actie is georganiseerd door een deel van de vakbeweging en het bedrijfsleven en de politieke partijen uit de oppositie. Niet alle bonden en organisaties in het bedrijfsleven doen echter mee. Sommige vinden het beter om via de dialoog met de regering uit de problemen te komen. De organisatoren van de demonstratie hebben de deelnemers opgeroepen rustig te blijven en vreedzaam te demonstreren.

Suriname kampt al ruim een half jaar met een economische en financiële crisis. Als gevolg van lage prijzen voor olie en goud en een ruimhartig uitgavenbeleid van de overheid is de schatkist zo goed als leeg. Dit heeft geleid tot een inflatie van meer dan 200 procent. Omdat de salarissen niet verhoogd zijn, komen vele Surinamers in de financiële problemen.

Concreet willen de actievoerders dat de verhoging van de energietarieven van de baan gaat en dat de regering afziet van een overeenkomt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vrezen dat de eisen van het IMF zullen leiden tot meer armoede in het land.