buitenland

Syrische troepen heroveren ziekenhuis op IS

Door ANP - 14 mei 2016

BEIROET (ANP/RTR) – Het ziekenhuis in het zuidwesten van de Syrische stad Deir al-Zor dat zaterdag door Islamitische staat werd aangevallen, is door regeringstroepen heroverd. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn in totaal 35 leden van de troepen en 24 IS-strijders omgekomen.

De extremistische rebellen veroverden terrein aan de rand van de belegerde stad in het oosten van Syrië, waar regeringstroepen het nog deels voor het zeggen hebben. De IS-nieuwsdienst Amaq meldde dat strijders het Assad-hospitaal bestormden. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten waren er berichten dat de medische staf werd gegijzeld en een aantal Syrische soldaten gevangen werd genomen.

De islamistische terroristen hebben nu de controle over een belangrijke toegangsweg, een brandweerkazerne en een universiteitscomplex. Ook zou progressie zijn geboekt in de opmars naar de olievelden van al-Tayyam en het nabijgelegen militair vliegveld.

IS beheerst grote delen van de provincie Deir al-Zor, op de verbindingsroute tussen ‘hoofdstad’ Raqqa en de bezette gebieden in Irak. Sinds maart vorig jaar wordt zwaar gevochten om het territorium dat nog in handen is van het leger van president Bashar al-Assad.