buitenland

Taliban kiezen nieuwe leider na dood Mansour

Door ANP - 25 mei 2016

KABUL (ANP) – De Afghaanse Taliban hebben woensdag bevestigd dat leider Mullah Mansour is omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval in Pakistan. Haibatullah Akhunzada is gekozen tot nieuwe leider. Hij was een vertrouweling van Mansour.

,,Alle mensen moeten de nieuwe bevelhebber van de gelovigen gehoorzamen”, aldus de verklaring van de Taliban. In een rapport van de Verenigde Naties vorig jaar werd naar Akhunzada verwezen als een voormalige opperrechter van de Taliban.

Akhunzada zal in zijn nieuwe functie worden ondersteund door Sirajuddin Haqqani en Mullah Mohammad Yaqoob. Haqqani gaf de afgelopen jaren leiding aan het gelijknamige Haqqani-netwerk, een extremistische beweging die er banden met al-Qaida op nahoudt. Yaqoob is de zoon van voormalig Talibanleider Mullah Mohammad Omar.

De Taliban ontkenden zondag nog dat Mansour zaterdag om het leven was gekomen bij een droneaanval. Ook Pakistan kon eerder deze week niet bevestigen dat Mansour niet meer in leven was.