buitenland

Taliban ontkennen dood van Mullah Mansour

Door ANP - 22 mei 2016

WASHINGTON (ANP/RTR) – De Taliban hebben zondag verklaard dat hun leider Mullah Mansour leeft. ,,Er is geen aanslag op hem gepleegd”, aldus de verklaring. Daarmee reageren de terroristen op een claim van de Amerikanen dat zij Mansour zo goed als zeker zaterdag met een aanval door drones hebben gedood.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry motiveerde de afrekening uit de constatering dat Mansour een permanent gevaar voor Afghanen en Amerikaans personeel in Afghanistan vormde.

Die luchtaanval zou zijn uitgevoerd in het grensgebied bij Afghanistan en Pakistan, meldde het Pentagon. De aanval was geautoriseerd door president Barack Obama. Naast Mansour zou ook een andere strijder van de Taliban bij de aanval zijn gedood. Volgens een Amerikaanse functionaris openden onbemande vliegtuigjes het vuur op een voertuig met de mannen.

De Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten zijn geïnformeerd over de luchtaanval, zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog onduidelijk of dat voor of na de aanval gebeurde. Een woordvoerder van president Ashraf Ghani zei dat de droneaanval ,,klaarblijkelijk een succes was”.

Mansour gold jarenlang als de tweede man van de Taliban. Hij werd in juli vorig jaar gekozen als opvolger van Mullah Mohammed Omar, die al in 2013 overleed. Mansour is al vaker doodverklaard. Eind vorig jaar liet hij nog een audioboodschap uitgaan dat al die geruchten ,,propaganda van de vijand” waren.