buitenland

Tanzania betaalde 10.000 spookambtenaren

Door ANP - 16 mei 2016

DODOMA (ANP/RTR) – Tanzania heeft bij een grootscheepse accountantscontrole 10.000 niet-bestaande werknemers bij overheidsorganen ontdekt. Maandelijks incasseerden deze spookambtenaren omgerekend ongeveer 1,8 miljoen euro aan salaris.

De controle wordt voortgezet en de overheid verwacht nog meer niet-bestaande werknemers te ontdekken, zo meldde het kabinet van de minister-president maandag. De overheid gaat op jacht naar degenen die achter de fraude zitten en zal ze voor de rechter brengen, aldus de mededeling.

Het accountantsonderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van president John Magufuli, die in maart de opdracht ertoe gaf in het kader van een grootscheepse anticorruptie-actie. Op de internationale corruptielijst 2015 van 168 landen staat Tanzania 117e.