buitenland

‘Top ongelofelijk corrupte landen’ in Londen

Door ANP - 10 mei 2016

LONDEN (ANP) – De Britse premier David Cameron heeft in een gesprek met de koningin verteld dat er op een anticorruptie-top donderdag in Londen leiders komen uit ,,ongelofelijk corrupte landen”. ,,Er komen een aantal leiders van ongelofelijk corrupte landen naar Groot-Brittannië, uit Nigeria en Afghanistan, waarschijnlijk de meest corrupte landen ter wereld”, zei Cameron tegen de vorstin. De BBC meldde dit dinsdag en merkte erbij op, dat het niet bekend is of de premier zich bewust was van het feit dat zijn conversatie in Buckingham Palace werd opgenomen.

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, die naast de premier stond, nam het snel op voor een van de bedoelde leiders, waarschijnlijk de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Hij zei tegen Elizabeth II: ,,Maar deze president is niet corrupt, hij doet erg zijn best”. De voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, vroeg zich toen plotseling hardop af of hij mocht aannemen dat de leiders op eigen kosten naar Londen komen.

De Britse regering is donderdag gastheer op een topconferentie van politieke en economische leiders die beoogt de corruptie in de wereld samen daadkrachtig aan te pakken.