buitenland

Tot 18 jaar geëist in terreurproces Verviers

Door ANP - 19 mei 2016

BRUSSEL (ANP/BELGA) – In de rechtszaak rondom de terreurcel die begin vorig jaar werd opgerold in het Belgische Verviers zijn donderdag forse celstraffen geëist. Tegen vier prominente leden die aanslagen zouden hebben willen plegen in België eiste het federaal parket celstraffen van 18, 16 en twee keer 15 jaar.

De politie doodde in januari 2015 bij de inval in Verviers, in de buurt van Luik, twee verdachten. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de destijds achttienjarige Nederlander Zaid Koulliss. Hij bevindt zich mogelijk in Syrië. Tegen hem eiste het OM vijf jaar cel.

In totaal worden zestien verdachten vervolgd, van wie er zeven aanwezig zijn bij het proces. Tegen de meesten werden gevangenisstraffen van vijf of tien jaar geëist.

De leider van het netwerk zou Adelhamid Abaaoud zijn geweest, die betrokken was bij de terreuraanslagen in Parijs in november en kort daarna werd doodgeschoten door de Franse politie.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.