buitenland

Transportminister wordt nieuwe Turkse premier

Door ANP - 19 mei 2016

ANKARA (ANP) – De Turkse minister van Transport Binali Yildirim is naar voren geschoven als de enige kandidaat om de heersende AK-partij te gaan leiden. Daarmee wordt hij ook de nieuwe Turkse premier als het partijcongres zijn kandidatuur zondag bevestigt.

Yildirim is al twintig jaar een nauwe bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan. Hij beloofde donderdag in volledige harmonie met de president samen te werken en door te gaan met de strijd tegen ,,terroristische dreiging” tegen Turkije.

Premier Ahmet Davutoglu kondigde eerder deze maand aan dat hij opstapt, na een aantal openbare aanvaringen met Erdogan.

De verkiezing van Yildirim lijkt alleen nog een formaliteit. De kandidaat verklaarde zelf dat zijn naam al was voorgelegd aan de belangrijkste achthonderd leden van de AK-partij.