buitenland

Trump krijgt steun wapenlobby

Door ANP - 21 mei 2016

LOUISVILLE (ANP) – Donald Trump heeft zich met een felle toespraak verzekerd van de steun van de National Rifle Association, de machtige Amerikaanse wapenlobby.

De Republikeinse presidentskandidaat sprak vrijdag (lokale tijd) in Louisville de nationale conventie van de NRA toe. Hij verzekerde wapeneigenaren hun grondwettelijke recht om wapens te dragen. Ook zegde hij toe om als president wapenvrije zones af te schaffen. Hij verwees hierbij naar een schietpartij die vorig jaar plaatsvond in een rekruteringscentrum van het leger in de plaats Chattanooga, waar een schutter in een wapenvrije zone vier Amerikaanse mariniers doodschoot.

De uitspraken van Trump komen niet als een verrassing, maar kunnen wel leiden tot een versteviging van zijn status onder conservatieven, die bescherming van het recht op wapenbezit als een topprioriteit zien.

Samenzweringstheorieën

Trump beschuldigde zijn Democratische rivale Hillary Clinton van het willen afschaffen van het Tweede Amendement op de grondwet, dat het recht op particulier wapenbezit regelt. Een hoge medewerkster van Clintons campagne bekritiseerde de ,,samenzweringstheorieën” van Trump. Volgens haar is het mogelijk wapens uit de handen van criminelen te houden en tegelijkertijd het amendement te beschermen.

Clinton beloofde eerder de wapenlobby aan te pakken en maatregelen in te voeren om wapenbezit te beperken. Zo zou er uitgebreider antecedentenonderzoek naar kopers van wapens moeten worden gedaan, ook wanneer de aankopen plaatsvinden bij openbare wapenshows of online.