buitenland

Twee verdachten van aanslag op Dündar gepakt

Door ANP - 08 mei 2016

ISTANBUL (ANP) – De Turkse politie heeft nog twee mannen aangehouden in verband met de mislukte aanslag op Can Dündar, de hoofdredacteur van de kritische krant Cumhuriyet. In totaal zitten er nu naast de schutter nog drie verdachten in hechtenis. Een zou het wapen hebben geleverd, een stond op de uitkijk. Van de derde is de inbreng nog onbekend.

Volgens de Turkse afdeling van de nieuwszender CNN lijkt het door de aanhoudingen dat er sprake is van een complot om Dündar te executeren. De hoofdredacteur en Erdem Gül van de krant werden kort na de aanslag vrijdag veroordeeld tot respectievelijk vijf jaar en tien maanden, en vijf jaar cel omdat ze geheime documenten over Turkse wapenleveranties aan islamieten in Syrië hadden gepubliceerd en doorgegeven aan Qatar.

Voor het gerechtsgebouw faalde een 40-jarige man in zijn poging tot liquidatie. Hij zou hebben gezegd dat hij de journalisten slechts angst wilde aanjagen.