buitenland

Van der Bellen president Oostenrijk

Door ANP - 23 mei 2016

WENEN (ANP) – De linkse Alexander van der Bellen (72) heeft zondag met 50,3 procent van de stemmen de Oostenrijkse presidentsverkiezingen gewonnen van de rechtse populist Norbert Hofer (45).

De twee overgebleven kandidaten waren maandag in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Beiden behaalden zondag vrijwel hetzelfde percentage kiezers. Van der Bellen, die Nederlandse voorouders heeft, won uiteindelijk dankzij per post uitgebrachte stemmen en dankzij de grote kiezerssteun in de hoofdstad Wenen, waar een vijfde van de Oostenrijkers woont. Slechts één wijk koos er voor Hofer.

Hofer, die 49,7 procent kreeg, heeft zijn nederlaag erkend. De verkiezingen werden in heel Europa met belangstelling gevolgd omdat Hofer als favoriet gold. Hij maakte als eerste van de huidige rechtse populisten in West-Europa kans om staatshoofd te worden. Maar de voormalig leider van de Groenen, ‘de groene professor’ Van der Bellen, steekt daar nu een stokje voor. Van der Bellen deed mee als onafhankelijke kandidaat.

Ceremonieel

De bondspresident van Oostenrijk bekleedt een ceremoniële functie, maar moet de premier inaugureren en hij kan de regering ontslaan. Hofer en Van der Bellen hadden beiden gezegd een meer actieve rol voor de bondspresident te willen. Van der Bellen heeft gedreigd geen regering van de leider van Hofers partij FP, Heinz-Christian Strache, te zullen accepteren.

Oostenrijk is sinds 1945 vrijwel onafgebroken geregeerd door christendemocraten en sociaaldemocraten. De volgende parlementsverkiezingen staan in 2018 op het programma.