buitenland

Verklaringen e-mails Clinton niet openbaar

Door ANP - 27 mei 2016

WASHINGTON (ANP) – Alle getuigenverklaringen over het e-mailverkeer van Hillary Clinton, die op beeld zijn opgenomen, moeten veilig worden opgeborgen. Een rechter in de Verenigde Staten heeft dat donderdag (lokale tijd) geëist, meldden Amerikaanse media. De rechter willigde daarmee een verzoek in van een oud-medewerker van Clinton, die bang was dat haar gesprek voor politieke doeleinden zou worden gebruikt.

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft de regels van haar departement voor e-mailverkeer tijdens haar bewind overtreden. Clinton maakte gebruik van een privéserver om e-mails te versturen. Er lopen meerdere onderzoeken naar de kwestie. Naast enkele rechtszaken zijn er ook onderzoeken van de inspecteur-generaal van het ministerie en de FBI.

In een reactie zei de gedoodverfde presidentskandidaat van de Amerikaanse Democratische Partij donderdag dat ze er zeker van is dat kiezers ,,de juiste keuze” zullen maken. Clinton gaat ervan uit dat het Amerikaanse volk naar het grotere plaatje kijkt en, ondanks de zaak, toch achter haar zal staan. ,,Ik realiseer me wel dat mensen hier zorgen over hebben en dat begrijp ik”, aldus de politica in een vraaggesprek met nieuwszender MSNBC.

Clinton is volgens een rapport van de inspecteur-generaal bepaald niet de enige die onzorgvuldig was: ook enkele van haar voorgangers en andere medewerkers op het departement lichtten de hand met de regels.