buitenland

Verzet tegen Franse hervormingen houdt aan

Door ANP - 12 mei 2016

PARIJS (ANP) – De hervorming van de Franse arbeidsmarkt verloopt niet zonder slag of stoot. Terwijl de regering in Parijs deze week liet weten de hervorming er doorheen te willen drukken zonder tussenkomst van het parlement, laten betogers steeds meer van zich horen. In de transportsector zijn stakingen aangekondigd en in het parlement werd de regering donderdag geconfronteerd met een motie van wantrouwen van de rechtse oppositie, die het niet haalde.

Door de hervormingen moet het onder meer gemakkelijker worden om werknemers te ontslaan. Ook worden bedrijven in staat gesteld hun eigen regels over salarissen en arbeidsvoorwaarden te voeren, in plaats van nationale regels te volgen. In de eigen gelederen wist de socialistische partij van president Franois Hollande niet voldoende steun te vergaren.

Vakbond CGT heeft voor volgende week stakingen op het spoor aangekondigd. De verwachting is dat vrachtwagenchauffeurs het voorbeeld van de bond zullen volgen.

De vertrouwensstemming werd door de oppositie aangevraagd nadat de regering deze week had gezegd het parlement te omzeilen met behulp van een zelden gebruikt grondwetsartikel. De vertrouwensstemming was de enige manier die het parlement nog restte om de regering de pas af te snijden, maar de motie van wantrouwen kreeg onvoldoende steun. Van tevoren werd al aangenomen dat ook de socialistische parlementariërs die zich verzetten tegen de hervormingen uiteindelijk niet hun eigen regering ten val zouden brengen.