buitenland

VN waarschuwen voor vluchtende burgers

Door ANP - 25 mei 2016

BAGDAD (ANP) – De VN hebben bij de strijdende partijen rondom de Iraakse stad Fallujah erop aangedrongen de burgers die de stad ontvluchten te beschermen, nadat de VN-organisatie voor vluchtelingen (UNHCR) eerder op dinsdag bekendmaakte dat verscheidene vrouwen en kinderen zijn omgekomen toen ze de stad wilden verlaten.

In Fallujah wonen nog zo’n 50.000 mensen. Het Iraakse leger is sinds kort een offensief begonnen om de stad die in 2014 in handen viel van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te heroveren. Daarbij wordt zware artillerie ingezet. Het leger zou inwoners hebben gewaarschuwd het gebied te verlaten. Gezinnen die niet konden vertrekken, kregen het advies witte vlaggen op te hangen.

Sinds 20 mei hebben tachtig families de stad weten te ontvluchten. Voor het conflict woonden zo’n 300.000 mensen in de stad die al sinds vorig jaar wordt omsingeld.