buitenland

VN willen onderzoek geweld Cizre

Door ANP - 10 mei 2016

GENVE (ANP/DPA) – De Verenigde Naties willen een onderzoek naar berichten dat Turkse veiligheidstroepen grof geweld hebben gebruikt tegen de Koerdische bevolking in de regio Cizre. Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zaid Raad al-Hussein noemde meldingen, dat meer dan honderd mensen levend zijn verbrand, ,,uiterst verontrustend”. De slachtoffers bevonden zich in de kelders van drie gebouwen die door Turkse troepen waren omsingeld.

Al-Hussein riep de Turkse regering op de berichten over geweldpleging tegen de burgerbevolking eindelijk na te gaan en een diepgaand onderzoek in te stellen. Tot nog toe heeft Ankara verzoeken van de VN om ter plaatse informatie uit de eerste hand te vergaren naast zich neergelegd.

De VN baseren zich op getuigenverklaringen over de inzet van het Turkse leger tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) tussen half december en 1 maart, toen een uitgaansverbod in Cizre werd opgeheven. De regering moet ook bij antiterreuroperaties burgers ontzien en het internationaal recht eerbiedigen, dat buitengerechtelijke executies, marteling en opzettelijke vernieling van eigendommen verbiedt, aldus al-Hussein.