buitenland

Wagenknecht predikt zelfstandigheid Linke

Door ANP - 29 mei 2016

MAAGDENBURG (ANP) – Sahra Wagenknecht heeft zondag in haar afsluitende toespraak op het congres van Die Linke in Maagdenburg zwaar ingezet op zelfstandigheid. ,,De partij wordt gebruikt”, hield de fractievoorzitster in de Bondsdag haar gehoor van ongeveer 580 afgevaardigden voor. Een ‘rood-rood-groene’ coalitie is wat haar betreft niet aan de orde.

,,We hebben de SPD vaak genoeg aangeboden samen te werken voor sociale gerechtigheid en een betere samenleving”. Wagenknecht zou graag instemmen met voorstellen slavenloontjes aan te pakken, het minimumsalaris en de pensioenen te verhogen, maar heeft iets in die richting nooit voorbij zien komen.

Het plan van haar voorganger Gregor Gysi te streven naar een gezamenlijke linkse kandidaat voor het bondskanselierschap noemde ze absurd. ,,Als de SPD-voorzitter Jeremy Corbyn of Bernie Sanders zou heten, was dat een prima idee. Maar wij kunnen de SPD niet naar onze wens kneden. Ze is wat ze is.” Wagenknecht, die zaterdag een taart in het gezicht kreeg gedrukt door een activist, stelde de ,,neoliberale politiek” van CDU, FDP, SPD en Groenen verantwoordelijk voor de opmars van rechts.