buitenland

Weer vluchtelingenboot ten onder bij Libië

Door ANP - 26 mei 2016

ROME (ANP) – Voor de kust van Libië is weer een boot met vluchtelingen gezonken. Italiaanse media berichtten dat een vermoedelijk houten vissersvaartuig donderdag ruim 60 kilometer van de Libische kust in de golven verdween. Er zouden zeker honderd mensen aan boord zijn geweest. De meesten konden worden gered door de bemanning van toegesnelde vaartuigen. Volgens de nieuwssite 24 Ore kwam de hulp voor twintig tot dertig migranten te laat.

De Italiaanse kunstwacht wilde niets zeggen over het aantal dodelijke slachtoffers. De reddingsoperatie is nog bezig. ,,We weten niet hoeveel mensen aan boord waren voor de schipbreuk”, aldus een woordvoerder. Het nieuwe drama werd ontdekt door een Luxemburgs patrouillevliegtuig van de Europese marinemissie (Eunavfor-Med), die de oversteek vanuit Noord-Afrika naar Italië vluchtelingen moet helpen terugdringen.

Reddingsschip

De organisatie Sea-Watch, die met een reddingsschip in het gebied rondvaart, maakte donderdag bekend in een afzonderlijk geval een lichaam uit zee te hebben gehaald en 115 vluchtelingen te hebben opgepikt van een rubberen boot. Het zou vooral gaan om Syriërs en Irakezen.

Woensdag kapseisde een grote vissersboot met migranten tussen Libië en Sicilië. Dat was toen er net een Italiaans marineschip vlak in de buurt was. Ongeveer 650 mensen zijn gered en in Porte Empedocle aan land gebracht. Ook werden vijf lijken geborgen.

Door het goede weer en de kalme zee wagen deze week veel migranten de oversteek naar Europa.