buitenland

West-Frankrijk raakt verstoken van benzine

Door ANP - 22 mei 2016

PARIJS (ANP) – Het wordt voor automobilisten steeds moeilijker te tanken in het noordwesten van Frankrijk. De benzinestations krijgen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. Die blokkades zijn al enige dagen gaande. De vakbonden hebben ertoe opgeroepen vanwege de nieuwe arbeidswetgeving van de regering.

Transportminister Alain Vidalies vertelde zondag op radiozender Europe1 dat 820 van de 11.500 benzinestations volledig uitverkocht zijn. Nog eens 800 stations moeten voor ten minste één type brandstof ‘nee’ verkopen.

In Normandië en Bretagne hebben weinig pompen nog brandstof in voorraad. Daar staan lange rijen wachtenden. Automobilisten die door het noordwesten van Frankrijk willen rijden, moeten rekening houden met gesloten pompen. Ook aan de Cte d’Azur en in de Vogezen wordt het in toenemende mate moeilijk even te gaan tanken.

Blokkades

Premier Manuel Valls, op bezoek in Israël, zei zondag desondanks dat ,,de situatie volledig onder controle is”. Blokkades bij raffinaderijen en brandstofdepots worden volgens hem de komende uren en dagen opgeheven. ,,We hebben in elk geval de reserves om met deze blokkades om te gaan”, aldus Valls.

De acties moeten de regering van president Hollande dwingen om maatregelen terug te draaien die het werkgevers onder meer mogelijk maken werknemers gemakkelijker te ontslaan. Door de maatregelen mag er lagere uitbetaling van overuren plaatsvinden. De bonden zijn woedend, maar Hollande betoogt dat de maatregelen meer werkgelegenheid tot gevolg hebben.