buitenland

Yildirim gekozen tot leider AK-partij

Door ANP - 22 mei 2016

ANKARA (ANP) – Op een buitengewoon congres van de AK-partij in Ankara is de Turkse minister van Transport Binali Yildirim (60) zondag unaniem gekozen tot nieuwe partijleider. Hij kreeg als enige kandidaat alle 1405 geldige stemmen op zijn naam.

De partijleider wordt daarmee ook de nieuwe Turkse premier, als het parlement – gedomineerd door de AK-partij – daarmee instemt. De huidige minister-president Ahmet Davutoglu diende meteen na de verkiezing van Yildirim zijn ontslag in bij president Recep Tayyip Erdogan. Davutoglu kondigde eerder deze maand aan op te stappen na een aantal aanvaringen met Erdogan. Het ontslag werd vrijwel onmiddellijk aanvaard. Waarschijnlijk krijgt Yildirim in de loop van zondag de opdracht een nieuwe regering te vormen.

In zijn overwinningsspeech benadrukte Yildirim zijn onvoorwaardelijke trouw aan de president, die streeft naar meer macht. Het beleid van Erdogan is ook het beleid van de AK-partij, hield de nieuwe voorman het partijkader voor. Erdogan wil een presidentschap naar Amerikaans en Frans model vervullen.

Migratiebeleid

De beoogde nieuwe premier is al twintig jaar een trouwe volgeling van Erdogan. Yildirim noemt een grondwetswijziging ,,een topprioriteit” in zijn beleid. Yildirim wil daarmee Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht geven.

,,De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president”, zei Yildirim tot het partijcongres. Hij riep verder de Europese Unie op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Daarnaast kondigde hij aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de EU.

Yildirim, die lange tijd een succesvolle minister van Transport was, zei te blijven strijden tegen Islamitische Staat en tegen Koerdische strijders in eigen land en in Syrië.