buitenland

Yildirim gekozen tot leider AK-partij

Door ANP - 22 mei 2016

ANKARA (ANP) – Op een buitengewoon congres van de AK-partij in Ankara is de Turkse minister van Transport Binali Yildirim (60) zondag unaniem gekozen tot nieuwe partijleider. Hij kreeg als enige kandidaat alle 1405 stemmen op zijn naam.

De partijleider wordt daarmee ook de nieuwe Turkse premier, als het parlement – gedomineerd door de AK-partij – daarmee instemt.

Yildirim volgt premier Ahmet Davutoglu op, die eerder deze maand aankondigde op te stappen na een aantal aanvaringen met president Recep Tayyip Erdogan. De beoogde nieuwe premier is al twintig jaar een nauwe bondgenoot van Erdogan. Hij noemde voorafgaande aan de stemming een grondwetswijziging ,,een topprioriteit”.

Migratiebeleid

Yildirim wil Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht geven, iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt. Erdogan streeft naar een presidentschap naar Amerikaans en Frans model.

,,De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president,” zei Yildirim tegen het partijcongres, voorafgaande aan de stemming. Hij riep verder de Europese Unie op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Daarnaast kondigde hij aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de Europese Unie.

Yildirim, die lange tijd een succesvolle minister van Transport was, zei te blijven strijden tegen Islamitische Staat en tegen Koerdische strijders in eigen land en in Syrië.