buitenland

Zuma onderzoekt aanschaf dure auto’s vrouwen

Door ANP - 27 mei 2016

JOHANNESBURG (ANP/RTR) – De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma laat onderzoeken of er niet te veel overheidsgeld wordt uitgegeven aan het wagenpark van zijn vier vrouwen. Over de aankoop van een aantal prijzige auto’s de afgelopen jaren is veel onvrede.

Of het nu gedaan is met de aanschaf van dure auto’s voor de first ladies is onduidelijk. De oppositie gelooft er niets van en doet de aankondiging van het onderzoek af als een poging om tijd te kopen en een rookgordijn op te trekken in de hoop bij de lokale verkiezingen van augustus niet te veel kiezers te verliezen.

De regering gaf sinds 2013 vijf ton uit aan elf auto’s voor de presidentsvrouwen, waaronder een Range Rover, een Land Rover en twee Audi’s. Gezien de economische neergang waarmee Zuid-Afrika kampt en de noodzaak van bezuinigingen is een onderzoek op zijn plaats, zei Zuma’s woordvoerder vrijdag.

Zuma is al langer in opspraak omdat hij overheidsgeld voor zijn eigen huishouden gebruikte.