buitenland

Aanklager vraagt stop proces Decembermoorden

Door ANP - 30 juni 2016

PARAMARIBO (ANP) – De aanklager heeft de krijgsraad in Suriname gevraagd het proces over de Decembermoorden te stoppen. Daarin is oud-legerleider en huidig president van Suriname, Desi Bouterse, hoofdverdachte. Auditeur Militair (aanklager) Roy Elgin deed dit donderdag tijdens een zitting bij de krijgsraad in Paramaribo.

De zaak is nu geschorst en de krijgsraad beraadt zich nu.

Eigenlijk had Elgin donderdag zijn strafeis tegen onder meer de Surinaamse president moeten uitspreken. Bouterse heeft dit weten te voorkomen door het besluit te nemen om de procureur-generaal opdracht te geven zijn vervolging in dit proces stop te zetten. Grondwetsartikel 148 geeft de president deze bevoegdheid op het moment dat de staatsveiligheid in gevaar is.

Elgin zei dat hij moet voldoen aan de opdracht van de procureur-generaal.