buitenland

Agent VS vrijuit in zaak dood Freddie Gray

Door ANP - 23 juni 2016

BALTIMORE (ANP) – Een Amerikaanse agent is donderdag vrijgesproken van alle aanklachten in verband met de dood van de zwarte man Freddie Gray, vorig jaar in Baltimore. Agent Caesar Goodson was onder meer aangeklaagd voor dood door schuld, doodslag, geweldpleging en wangedrag.

Freddie Gray overleed nadat hij tijdens de rit naar het politiebureau zijn nek had gebroken. Volgens de aanklagers gaven de agenten Gray een zogenoemde ‘rough ride’, waarbij een geboeide verdachte zonder veiligheidsgordel in een busje wordt geplaatst en er vervolgens zo ruw mogelijk wordt gereden.

Het OM meende dat de agenten geen oog hadden voor Gray’s veiligheid en verweet hun dat ze er geen arts of verpleegkundige bij haalden om Gray te helpen nadat het was misgegaan. De rechter oordeelde echter dat het OM niet voldoende bewijs heeft aangedragen.

Twee andere agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Gray werden eerder al vrijgesproken. Diens dood leidde tot ernstige rellen in Baltimore.