buitenland

Akkoord over onkruidverdelger blijft weer uit

Door ANP - 24 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – Wederom zijn de EU-landen er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. De bal komt nu bij de Europese Commissie te liggen

De vergunning voor het pesticide loopt op 1 juli af. De Europese Commissie stelde drie weken geleden voor de licentie met achttien maanden te verlengen tot er een nieuw advies ligt over de gezondheidsrisico’s van glyfosaat. De verwachting is dat Brussel daar volgende week toe besluit, met als voorwaarde dat het gebruik in parken, speelplaatsen en tuinen wordt geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers net voor de oogst.

Greenpeace vindt dat de Commissie deze periode moet gebruiken om een ‘exitplan’ voor het mogelijk kankerverwekkende middel uit te werken, laat de milieuorganisatie vrijdag in een reactie weten.

Glyfosaat zit onder meer in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup. De agrarische sector waarschuwt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat. Greenpeace stelt dat duizenden boeren aantonen dat onkruid prima is te bestrijden zonder glyfosaat.