buitenland

Akkoord over ontwapening FARC

Door ANP - 22 juni 2016

BOGOTA (ANP/DPA/RTR) – De Colombiaanse rebellenbeweging FARC legt voorgoed de wapens neer. De FARC en de regering zijn overeengekomen dat Bogota in ruil de veiligheid van de opstandelingen garandeert, melden vredesonderhandelaars van beide partijen.

President Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño, alias Timochenko, tekenen het deelakkoord over de ontwapening donderdag, aldus bronnen rond het vredesoverleg. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zou de plechtigheid bijwonen.

De vredesonderhandelingen in Cuba zijn sinds 2012 gaande. De ontwapening van de FARC was een van de laatste heikele punten die nog uit de weg moesten worden geruimd.

,,Vandaag is de laatste oorlogsdag”, twitterden de afgevaardigden van de FARC. De rebellenbeweging hield al bijna een jaar een eenzijdige wapenstilstand in acht.