buitenland

‘Ankara excuseert zich voor neerhalen Russen’

Door ANP - 27 juni 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Rusland zijn verontschuldigingen aangeboden voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig afgelopen november. ,,Het spijt me”, schreef Erdogan volgens het Kremlin maandag aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. De Turkse autoriteiten zouden een onderzoek hebben ingesteld naar een Turk die zij verdenken van de moord op een van de twee piloten van het Russische toestel.

Erdogan leeft ,,uit het diepst van zijn hart” mee met de nabestaanden, citeerde het Kremlin uit de brief van de Turkse president. Hij zou verzekeren dat van opzet geen sprake was en zou er alles aan willen doen om de betrekkingen tussen Rusland en Turkije te herstellen.

Turkse gevechtsvliegtuigen schoten op 24 november een Russische Su-24 uit de lucht omdat die volgens Ankara het Turkse luchtruim schond. Een van de twee piloten zou vervolgens zijn doodgeschoten door Turkse rebellen. Rusland reageerde woedend en de beide landen wisselden sindsdien hatelijkheden uit.