buitenland

BBC wijst voorstanders brexit aan als winnaar

Door ANP - 24 juni 2016

LONDEN (ANP/RTR) – De Britten hebben voor een afscheid van de Europese Unie gekozen. De BBC en grote nieuwszenders als Sky en ITV hebben met nog minder dan 20 procent van de kiesgebieden te gaan de voorstanders van een brexit tot winnaars van het referendum uitgeroepen.

De vermoedelijke uitslag is een verrassing. Volgens de laatste opiniepeilingen zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap nipt aan het langste eind trekken. De gevolgen van de verrassende uitkomst zijn nog moeilijk te overzien. De koers richting brexit laat de financiële markten hoe dan ook niet onberoerd. Het Britse pond verloor veel aan waarde en de aandelenmarkten kleurden rood.

De toekomst van de Britse premier David Cameron, die met zijn felle campagne voor voortzetting van het Britse EU-lidmaatschap zijn lot nauw met het referendum had verbonden, is onzeker. Een van de voormannen van het ‘Leave’-kamp, UKIP-leider Nigel Farage, eiste eerder in de nacht al Camerons aftreden. Camerons partijgenoot en grote rivaal Boris Johnson hield zich nog stil, maar Britse politiek analisten rekenen erop dat Johnson Cameron het leiderschap van de Conservatieve Partij wil betwisten.

Het ‘Leave’-kamp heeft met nog een ruim 10 procent van de kiesgebieden te gaan met 52 procent van de stemmen een solide voorsprong. Het is vrijwel uitgesloten dat de ‘Remainers’ die achterstand nog goedmaken.