buitenland

BoE: goed voorbereid op dit scenario

Door ANP - 24 juni 2016

LONDEN (ANP) – De Bank of England (BoE) zal niet aarzelen extra maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren. Dat heeft gouverneur Mark Carney vrijdag laten weten nadat de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie heeft gestemd.

De BoE heeft zich volgens Carney goed voorbereid op het scenario dat zich nu ontvouwt, in nauwe samenwerking met het ministerie van Financiën. De balansen van de grote Britse banken zijn de laatste jaren doorgelicht en indien nodig versterkt. Daardoor zijn ze bestand tegen nog zwaardere economische condities dan de centrale bank nu voorziet.

Dat is volgens Carney van groot belang, omdat de banken daardoor voldoende buffers hebben om ook in zware tijden krediet te kunnen blijven verstrekken aan Britse bedrijven en huishoudens. De BoE zelf heeft bovendien meer dan 250 miljard pond beschikbaar om in noodgevallen de markt draaiende te houden.